Sernik bez cukru

Pomarańczowo-korzenny sernik bez cukru

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 75 minut

Całkowity czas: 1 godzina 45 minut

Składniki

Spód:

  • 250g ciasteczek FLORBU HERBATNIKI ZBOŻOWE BEZ CUKRU
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 1 czubata łyżeczka Podlaskiej przyprawy do szarlotki (możesz też użyć własnej mieszanki cynamonu, imbiru, goździków i anyżu)

Masa serowa:

  • 500g sera na sernik
  • 500g sera mascarpone
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 150g erytrolu (możesz dać mniej)
  • 4 jajka
  • otarta skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy
  • 2 pełne łyżki kaszy manny

Wierzch (opcjonalnie, można pominąć):

  • jedna pomarańcza
  • dżem Pomarańcza bez cukru firmy Ale to dobre (może być inny dżem pomarańczowy bez cukru)

Instrukcje

  1. Piekarnik nastaw na 170 stopni.
  2. Herbatniki zmiel i połącz z przyprawami i rozpuszczonym masłem. Masą wylep dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na minimum 10 minut.
  3. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj i wylej na spód z herbatników. Piecz przez 75 minut w 170 stopniach. Wstaw na noc do lodówki. 

Jeśli chcesz udekorować sernik następnego dnia:

  1. ugotuj jedną pomarańczę pokrojoną w plastry w wodzie z łyżką erytrolu przez 12 minut. Następnie upiecz plastry w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.
  2. Dżem pomarańczowy podgrzej w rondelku by trochę stracił wodę. Częścią posmaruj wierzch sernika.
  3. Połóż plastry pomarańczy i polej resztką sernika.

Wydrukuj stronę